Çalışma İzninin Ret Sepebleri
A Bendi (Uluslararası İşgücü Politikasına Uygun Olmayan)
Uluslararası İşgücü Kanunu 9.madde a bendine göre, uluslararası işgücü politikasına uygun olmayan başvurunun yapılması halinde çalışma izni başvurusu reddedilir. Uluslararası işgücü politikası temel olarak şu esaslara göre belirlenir:
Yukarıda belirtilen esaslara uygun şekilde uluslararası işgücü politikası belirlenir. Bu anlamda, bu esaslara aykırı görülen çalışma izni başvurusunun reddi gerekecektir.
B Bendi (Sahte veya Yanıltıcı Bilgi ve Belgelerle Yapılan)
Uluslararası İşgücü Kanunu 9.madde b bendine göre, sahte veya yanıltıcı bilgi ve belgelerle yapılan başvurular reddedilir.
C Bendi (Yabancı İstihdam Edilmesine İlişkin Gerekçesi Yeterli Görülmeyen)
Uluslarası İşgücü Kanunu c bendine göre, çalışma izni başvurularında istihdam edilecek yabancının işe alınma gerekçesinin yeterli olmaması halinde çalışma izni başvurusu reddedilir. Bu kapsamda, yabancının işe alınması için tercih edilme nedeni ve uzmanlığının belirtmek suretiyle detaylı bir gerekçe sunularak çalışma izni başvurularında bulunulmasına dikkat edilmesi gerekir.
Ç Bendi (Diğer Kanunlarda Türk Vatandaşlarına Hasredilen İş ve Meslekler İçin Yapılan Başvurular)
Uluslarası İşgücü Kanunu 9.madde ç bendine göre, diğer kanun hükümlerinde yalnızca Türk vatandaşlarına hasredilen iş ve meslekler için yapılan çalışma izni başvuruları reddedilir. Yalnızca Türk vatandaşlarına hasredilen iş ve meslekler şunlardır:
D Bendi (Gerekli Nitelik ve Uzmanlığı Taşımadığı Anlaşılan Yabancılara İlişkin Olan)
Uluslarası İşgücü Kanunu 9.madde d bendine göre, çalışma izni başvurularında gerekli niteliği ve uzmanlığı taşımadığı anlaşılan yabancıların başvuruları reddedilir. Dolayısıyla çalışma iznine başvuran yabancının, işyerindeki görev tanımı ile yetkinliğinin uyuşması gerekir.
E Bendi (Bakanlıkça Belirlenen Değerlendirme Kriterlerini Karşılamayan)
Uluslarası İşgücü Kanunu 9.madde e bendine göre, çalışma izni başvuruları, Bakanlıkça belirlenen değerlendirme kriterlerini karşılamıyorsa reddedilir. Bu kriterlerin hem çalışma izni başvurusunda bulunan yabancı hem de bu yabancıyı çalıştıracak işveren tarafından yerine getirilmesi gerekir. Bakanlığın başvuru sahibi işverenler ve yabancılar için belirlediği değerlendirme kriterleri şunlardır:
Olması gerekmektedir.
Bünyelerinde:
gibi uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerdeki yabancı çalıştırma talepleri değerlendirmeye alınacak, bu kapsamda bulunmayan işletme ve işyerlerinin talepleri ise uygun bulunmayacaktır.
Yukarıda belirtilen değerlendirme kriterlerine uymayan kişiler için çalışma izni başvurusunun reddi gerekir. Ancak bu kriterlere tabi olmayan bazı yabancılar da bulunur. Bu yabancıların çalışma izni almaları zorunludur. Değerlendirme kriterlerinden muaf olan yabancılar şunlardır:
Yukarıda bahsedilen yabancılar, çalışma izni başvurusunda bulundukları takdirde, çalışma izni başvurusunun reddi gündeme gelmeyecek, değerlendirme kriterlerinden muaf olacaklardır. Ancak, bu durumların varlığını resmi belgeler ile ispatlamaları gerekir.
F Bendi (Türkiye’ye Girişlerine İzin Verilmeyen, Vize Verilmeyen ya da Hakkında Sınır Dışı Edilme Kararı Olduğunun İçişleri Bakanlığınca Bildirilen Yabancılara İlişkin Olan)
Uluslararası İşgücü Kanunu’nun 9. madde f bendine göre, Türkiye’ye girişlerine izin verilmeyen, vize verilmeyen ya da hakkında sınır dışı etme kararı olan yabancıların kapsamında olduğu İçişleri Bakanlığı tarafından bildirilen yabancılara ilişkin olan çalışma izni başvurusunun reddi gerekir.
G Bendi (Kamu Düzeni, Kamu Güvenliği ya da Kamu Sağlığı Açısından Türkiye’de Çalışmasında Sakınca Görülen Yabancılara İlişkin Olan)
Uluslararası İşgücü Kanunu’nun 9. madde g bendine göre, milli güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından Türkiye’de çalışmasında sakınca bulunan yabancıların çalışma izni başvuruları reddedilir.Örneğin, çalışma izni başvurusunda bulunan yabancı kişide, bulaşıcı bir hastalığının olması ve bu hastalık sebebiyle Türkiye’de çalışmasında sakınca görülmesi halinde, çalışma izni başvurusunun reddi gerekir.
Ğ Bendi (Dışişleri Bakanlığının Uygun Görüşü Olması Durumu Hariç Olmak Üzere, Türkiye’nin Tanımadığı Ya Da Diplomatik İlişkisinin Bulunmadığı Ülke Vatandaşları İçin Yapılan Başvurular)
Uluslararası İşgücü Kanunu’nun 9. madde ğ bendine göre, Türkiye’nin tanımadığı ya da diplomatik ilişkisinin bulunmadığı ülke vatandaşlarının yapmış olduğu çalışma izni başvuruları reddedilir. İstisnai olarak, Dışişleri Bakanlığının uygun görüşü olması halinde ise bu kişinin çalışma izni başvurusunun kabul edilmesi mümkündür.
H Bendi (Kanuni Süresi İçinde Yapılmayan Veya Eksiklikleri Tamamlanmayan Başvurular)
Uluslararası İşgücü Kanunu’nun 9. madde h bendine göre, çalışma izni başvurusunda bulunan yabancı kişilerin, eksik şekilde bilgi ve belge sunması ya da idarenin ek belge talebinin belirtilen süre içerisinde yerine getirilmemesi halinde çalışma izni başvurusu reddedilir.Uluslararası İşgücü Kanunu m.19’a göre, yapılan başvuruda eksik bilgi veya belgeler bulunursa, başvurunun değerlendirilmesi ertelenir. Sonrasında eksikliklerin tamamlanması için başvuru sahibinden sistem üzerinden ve elektronik tebligat adresi aracılığıyla belgeler istenir.